A tánc, amely többet árul el rólad, mint gondolnád

Táncolni sokan szeretünk, az egyik legjobb és legfelszabadítóbb szórakozás az emberiség kezdete óta. Ahogy fejlődött a társadalom, úgy alakultak ki ennek a műfajnak is a szabályai, amelyeket figyelembe kell vennünk, amikor táncra adjuk a fejünket. Összeszedtünk nektek néhány fontosat ezek közül, hogy ne álljatok tanácstalanul, amikor beléptek egy tánciskolába vagy egy táncos szórakozóhelyre. Kosztümös filmekben sok olyan bál-jelenettel találkozhattok, amelyekre az alábbi összefoglalóban ráismerhettek, így könnyű lesz ezeket észben tartani.

1. „Táncra fel!”, avagy hogyan kérd fel a hölgyet

Elsőként fontos megemlíteni, hogy ha a férfi nem ismeri a hölgyet, akkor először bemutatkozik, mielőtt felkéri táncolni.

Megáll előtte illedelmesen, enyhén meghajlik, majd udvariasan megkérdezi “Szabad egy táncra?“. Az udvariasság elengedhetetlen. A felkérés előtt a férfi rendezi ruházatát.

A nőknek fontos tudni, hogy egy ilyen felkérésnek nem illik ellentmondani, kivételt képez, ha a lány már másnak elígérkezett, fáradt, esetleg kevéssé szimpatikus a leendő táncpartnere. Az első és utolsó táncot mindig azzal táncoljuk, akivel  érkeztünk.

A felkérés után a férfi a hölgyet a táncparkettre kíséri úgy, hogy előre engedi, vagy felajánlja a karját.
A hölgyeket mindig az urak jobb oldalán kell vezetni a táncparkettre.

2. Tánc közben

A férfi a jobb kezét a nő dereka fölé teszi, innen a tánc során nem mozdítja el a kezét. Bal kezével fogja a partnernő kezét. A nő tánc közben a bal kezét a férfi vállára helyezi könnyedén, a jobb kezét padig a férfi bal kezén pihenteti. A táncosok közötti távolság maradjon állandó, nem illik a partnerhez túl közel kerülni. A lassú tánc sem kivétel ez alól. Tánc közben ne kerüljük partnerünk pillantását. A szép tánc egyszerű és kifinomult.

A táncban a férfi vezeti a nőt és ezek a szerepek ne cserélődjenek fel, mert ez roppant kellemetlen lehet a férfi számára.

3. Tánc után

A tánc végén, amikor a zene elhallgat, a férfi udvariasan megköszöni a táncot, és a helyére kíséri a hölgyet ügyelve arra, hogy a hölgy ne maradjon egyedül, hanem társaságban legyen. Nagyon nagy udvariatlanság a partnert a zene közben otthagyni.

4. Lekérés

Tánc közben lehetőség van a lekérésre. Ekkor a férfi megáll a táncoló pár mellett, és meghajolva felteszi a “Szabad?” kérdést. Ilyenkor illemtudóan át kell engedni a lekérő számára a hölgyet. Megtagadni csak abban az esetben szabad, ha a hölgy nem kíván az illetővel táncolni. Ha a lekérés így zajlik, tehát nem táncolhatunk a hölggyel akkor sem szabad megsértődve durva szavakat használni. A lekért nőt visszakérni nem illendő. Ha mégis ragaszkodunk a partnernőnkhöz, meg kell várni, amíg valaki más lekéri, és csak aztán “zaklathatjuk” újra a párt.

5. Ha a hölgy kéri fel a férfit

Bálokban, mulatságokon előfordulhat, hogy a nők kérhetnek fel férfit. Ekkor a férfi soha nem utasíthatja vissza a nőt. Ez nagy megtiszteltetés és természetesen nem illik visszautasítani. A felkérés szabályai ma már kicsit változtak. Olyan közösségben, ahol mindenki ismeri egymást, a hölgy is megkérdezheti az úrtól, hogy van-e kedve táncolni. Nem szükséges, hogy a szervező  hölgyválaszt rendeljen el.

6. A tánctudás nem velünk született képesség

Nem tud mindenki tökéletesen táncolni, értjük ezt férfiakra és nőkre egyaránt. Ha kiderül, hogy partnerünk néha téveszt, nem szabad erre felhívni a figyelmét gúnyos, vagy bántó megjegyzésekkel. Mintha észre sem vettük volna, tegyünk úgy. Manapság a férfiaknak frusztrációt okoz sokszor a táncolás, így különösen figyeljenek a hölgyek arra, hogy ne hozzák kellemetlen helyzetbe őket.

7. Tapintat

Szabad-e felkérni azokat, akik párt alkotnak (házaspár, jegyespár, barát-barátnő)? Természetesen szabad. Illetlenségnek éppen az számít, ha egy páros egész este csak együtt hajlandó táncolni. Bálban és táncesten illik mindenkinek minél több partnerrel táncolni. Ugyanakkor nagyon fontos szabály: társunkat (akit bálba viszünk) soha se hagyjuk egyedül! Társaságban azonban hagyhatjuk, ha beleegyezik.

8. Kivel táncoljunk?

Baráti társaságban a fiúk válogatás nélkül minden lánnyal táncoljanak, elsősorban azonban azokkal, akiket ritkán kérnek fel. Olyan rendezvényen, ahol nem ismer mindenki mindenkit, az asztaltársaság tagjait kérjük fel először.

Ha végigolvastad a posztot, akkor rájöhettél, hogy a tánc sokkal többet árul el rólad, mint gondolnád. Ezen alapszabályok betartása a jólneveltséged, figyelmességed első jelei a táncpartnered számára, így érdemes megfontolnod, hogy ne menj el mellettük.